ΠΥΛΟΣ: Άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης VIDEO - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.6.19

ΠΥΛΟΣ: Άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης VIDEO

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, γύρω στις 6.45 το πρωί της Τετάρτης, το Λιμεναρχείο Πύλου ενημερώνεται από τον κυβερνήτη του επιβατηγού-τουριστικού πλοιαρίου "Σαντίνο" πως υπάρχουν διάσπαρτες πετρελαιοκηλίδες, διαστάσεων από 30-40 μ. μήκος και έως 1,5 μ. πλάτος. 
Η ρύπανση εντοπίζεται σε θαλάσσια επιφάνεια εντός του όρμου Ναβαρίνου και πιθανολογείται ότι προκλήθηκε κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού με πετρέλαιο του μικρού επιβατηγού πλοίου "Διονύσης" Ν.Κ. 653, το οποίο ελλιμενιζόταν στο λιμάνι της Πύλου.
 Το εν λόγω πλοιάριο είχε καταπλεύσει την προηγούμενη ημέρα και απέπλευσε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. Ενημερώνεται μάλιστα και η λιμενική αρχή στο επόμενο λιμάνι, όπου κατευθύνεται το πλοίο, ώστε να γίνει λήψη δειγμάτων από τα καύσιμά του. 
Εν τω μεταξύ, το Λιμενικό διαπιστώνει ότι έχουν μολυνθεί και οι ακτές στο νότιο τμήμα της νησίδας Χελωνήσι. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί άνεμοι έντασης 3-4 Μποφόρ.
 Το Λιμεναρχείο Πύλου σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, φορείς και ιδιώτες ξεκινά στις 7 το πρωί το συντονισμό της επιχείρησης για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Μέχρι τις 9 έχουν κινητοποιηθεί όλοι και ως τις 12.30 το μεσημέρι αναπτύσσεται το πλωτό φράγμα για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, το οποίο μεταφέρεται στον τόπο της ρύπανσης από τις λάντζες ιδιωτών. 
Παράλληλα, ομάδα επέμβασης από τη στεριά, με φτυάρια και κουβάδες καθαρίζει τις ακτές από τις πίσσες, ενώ στο θαλάσσιο μέτωπο γίνεται συλλογή των εγκλωβισμένων ρυπαντικών ουσιών από απορροφητικά υλικά.
Στην  άσκηση συμμετείχαν: ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύλου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πύλου, το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου και ιδιοκτήτες σκαφών.
limenikanea.gr best TV media