Έντονες αντιδράσεις στο Βόρειο Αιγαίο για τις επιτάξεις εκτάσεων και τις νέες κλειστές δομές – Τι απαντά στους κατοίκους ο Μηταράκης - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

11.2.20

Έντονες αντιδράσεις στο Βόρειο Αιγαίο για τις επιτάξεις εκτάσεων και τις νέες κλειστές δομές – Τι απαντά στους κατοίκους ο Μηταράκης

Τόνισε πως η κυβέρνηση θα δώσει αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που επιτάχθηκαν

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης, τόνισε πως η κυβέρνηση θα δώσει αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που επιτάχθηκαν, ενώ υποστήριξε πως έχει ήδη υπογράψει την επίταξη των εκτάσεων. Διαμήνυσε πως οι κλειστές δομές σε Χίο, Λέσβο και Σάμο θα κλείσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για κλειστές δομές, λέγοντας πως «από τις 40.000 ανοιχτές θέσεις που θα υπάρχουν στα νησιά, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τις μισές θέσεις, οι οποίες θα είναι κλειστές. Ο σχεδιασμός μας οδηγεί σε βιώσιμη αποσυμφόρηση των νησιών».

Όσο για τους υπόλοιπους 20.000 που θα μείνουν στα νησιά, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως όσοι εξ αυτών λάβουν άσυλο, θα εφοδιαστούν με ταξιδιωτικά έγγραφα και θα αποχωρήσουν από το Βόρειο Αιγαίο. Όσοι δεν λάβουν άσυλο, συνέχισε, θα επιστρέψουν στην Τουρκία. Ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε επίσης ότι κάνει συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ώστε να ανοίξει διάδρομος επιστροφών προς το Αφγανιστάν.

Αναφορικά με τη θέσπιση κάρτας εισόδου στις κλειστές δομές, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η είσοδος και η έξοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους αιτούντες άσυλο δεν είναι προς επιστροφή και δεν έχουν παραβατική σμυπεριφορά. «Θα δικαιούνται να βγαίνουν κάποια στιγμή το μεσημέρι και θα επιστρέφουν το βράδυ. Κανείς δεν θα μπορεί να βγαίνει το βράδυ», είπε.

Επανέλαβε πως οι νέες δομές θα είναι μικρότερες, με τάξη «με σωστές συνθήκες υγιεινής και με αυτόνομα ιατρεία: «Από τη μία ο κόσμος απαιτεί λύσεις, από την άλλη η αντιπολίτευση αντιδρά διαρκώς. Πρέπει να βοούμε λύσεις. Θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί ώστε να θωρακίσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας. Θα εφαρμόσουμε πιλοτικά τον θαλάσσιο φράκτη. Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των ροών».

Αντιδράσεις
Η  απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει ακίνητα και εκτάσεις έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Μουτζούρης: «Η κοινωνία θα αντιδράσει»

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουντζούρη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου, εκτίμησε πως «η κοινωνία θα αντιδράσει».

«Είναι μια έκπληξη και εικάζω ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η Κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα. Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει», σημείωσε και τόνισε: «Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Πάμε σε κινητοποιήσεις

Αλλά και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σχολίασε σε πρώτη φάση: «Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου…».

Αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης, απηύθυνε κάλεσμα σε φορείς και πολίτες για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα:

«Είμαι απογοητευμένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές. Την Πέμπτη 13.02.2020 έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών ( 10:00π.μ οδός Βασιλίσσης Σοφίας 15 Αθήνα) σας ζητώ να θυσιάσετε λίγες ώρες από τον προσωπικό σας χρόνο και τις δουλειές σας για να καταστήσουμε σαφές στην Κυβέρνηση ότι είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με όσα συμβαίνουν. Είναι η ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιτύχουμε κάτι. Σε λίγους μήνες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν και δεν θα μπορούμε για ευνόητους λόγους να αντιδράσουμε ολοκληρωτικά και με τον απαιτούμενο δυναμισμό ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις της Κυβέρνησης. Το νέο Κ.Υ.Τ στην Ζερβού προχωράει με αμείωτους ρυθμούς ενώ καμία ημερομηνία δεν εξαγγέλλεται για το κλείσιμο της δομής στην πόλη της Σάμου, αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως καταλήξουμε με παραπάνω από μία δομές στο νησί μας; Κάτι που το απεύχομαι και φυσικά δεν θα το ανεχτούμε. Ήρθε η στιγμή όλοι να βάλουμε τον τόπο μας πρώτη προτεραιότητα. Στις 13.02.2020 η φωνή μας και τα αιτήματά μας θα ακουστούν σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σε ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις θα έχουν απέναντί τους το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας».
newpost.gr